Overslaan en naar de inhoud gaan

Chloorhexidine (CHX) en Cetylpyridinium (CPC)

Een optimale mondgezondheid draagt bij aan je algehele gezondheid en heeft effect op je weerstand. Zorg daarom goed voor je mond, dan zorg je goed voor je lichaam. Hoe je dat doet en welke middelen je hiervoor kunt gebruiken, lees je hier.

Poetsen, rageren en spoelen

Om je mond optimaal te verzorgen is het aan te raden om minimaal 2x per dag je gebit gedurende 2 minuten zorgvuldig te poetsen. Maar liefst 40% van het tandoppervlak zit echter tussen je tanden. Reinig daarom ook de ruimte tussen je tanden met bijvoorbeeld ragers. Spoelen met een mondspoelmiddel kan helpen je mondweerstand nog verder te verbeteren. Mondspoelmiddel komt op de plaatsen die je met poetsen niet bereikt. Er zijn mondspoelmiddelen die extra effectief zijn op tandplaque en geïrriteerd tandvlees. Zo wordt je mondgezondheid optimaal ondersteund. 

De Gouden Standaard

Chloorhexidine en Cetylpyridinium (CPC) zijn in de tandheelkunde de “Gouden Standaard” wat betreft anti-tandplaque en antibacteriële werking maar zijn daarbuiten waarschijnlijk minder bekend. Op deze pagina lees je meer over deze ‘wonder’ stofjes in mondspoelmiddelen en hoe deze jouw mondgezondheid kunnen ondersteunen. 

Chloorhexidine

Chloorhexidine is een ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in goede mondspoelmiddelen. Het gebruik van Chloorhexidine is veilig en effectief in het voorkomen en bestrijden van tandplaque en ontstoken tandvlees. Het wordt gebruikt om de mondgezondheid te verbeteren maar ook om na tandheelkundige ingrepen in de mond de behandeling te ondersteunen.

Chloorhexidine elimineert bacteriën en brengt op die manier de “bacteriële belasting” in de mond omlaag. Het werkt dus antibacterieel, remt de vorming van bacteriële tandplaque, remt de aanhechting van bacteriën aan tandplaque en verbreekt de al gevormde laag bacteriële tandplaque. Het is de meest effectieve stof op antibacterieel gebied in de mond. Dit komt onder andere doordat Chloorhexidine een lange werkingsduur heeft. Dit houdt in dat als je spoelt met Chloorhexidine de stof zich in de mond hecht aan de harde (tanden) en zachte weefsel (tandvlees en wang). In de uren daarna worden de Chloorhexidine moleculen geleidelijk afgegeven en 8 tot 12 uur daarna is er nog steeds Chloorhexidine in de mond aanwezig. De antibacteriële werking houdt dus langdurig aan. Chloorhexidine is daarom het meest effectieve en meest grondig onderzochte anti-tandplaquemiddel in de tandheelkunde. De stof helpt erg goed tegen geïrriteerd en ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees herken je aan bloeding bij het poetsen. Veel mensen denken dat bloedend tandvlees normaal is. Wanneer tandvlees bloedt is er echter sprake van ontstoken tandvlees.

Binnen de tandheelkunde wordt Chloorhexidine gezien als ‘de Gouden Standaard’ wat betreft antibacteriële werking en daarom regelmatig geadviseerd door dentale professionals. Maar ook zonder advies van de tandarts of mondhygiënist kun je mondspoelmiddelen met Chloorhexidine kopen. Echter, een goed aanvullend advies van de behandelaar is wel aan te raden voorafgaand aan het gebruik van Chloorhexidine producten. 

Chloorhexidine kent ook bijwerkingen zoals smaakveranderingen en verkleuringen van de tanden. Alle bijwerkingen zijn omkeerbaar, maar het is een reden om Chloorhexidine niet te lang te gebruiken. Poets tijdens gebruik van een middel met Chloorhexidine altijd met VITIS Whitening tandpasta om verkleuringen te voorkomen.

Cetylpyridinium chloride (CPC)

De stof Cetylpyridinium chloride (CPC) heeft net zoals Chloorhexidine een antibacteriële werking. Daarbij versterkt CPC de werking van Chloorhexidine. Het heeft een zogenoemd synergetisch effect (1+1=3). Ook is CPC een stof die de houdbaarheid van de producten garandeert.  

CPC heeft een antiplaque effect en is ook effectief tegen bepaalde schimmels. CPC heeft een mindere hechting dan Chloorhexidine en kan tot ongeveer 3 uur na het spoelen nog in de mond worden aangetroffen. 

Perio.Aid Chloorhexidine

Perio.Aid is zeer geschikt voor de intensieve ondersteuning van de mondhygiëne bij tandvleesproblemen of tijdens en na de behandeling van tandvleesaandoeningen of andere tandheelkundige behandelingen. Perio.Aid bevat Chloorhexidine dat een anti-tandplaque werking heeft en ondersteunt de mondzorg na behandelingen in de dentale praktijk. Naast Chloorhexidine bevatten de producten van Perio.Aid ook Cetylpyridinium chloride (CPC). Door deze unieke combinatie is dit spoelmiddel zeer effectief en wordt dagelijks door vele tandheelkundige professionals geadviseerd. Er zijn talloze studies verschenen over Chloorhexidine en over de effectiviteit. De effectiviteit van Perio.Aid is dus aangetoond in wetenschappelijk onderzoek. 
Een ander bijkomend voordeel van Perio.Aid is dat het geen alcohol bevat. Een recente studie toont aan dat alcohol in mondspoelmiddelen bij langdurig gebruik niet verstandig is. Daarbij kan alcohol de mond irriteren en uitdrogen. De producten van Perio.Aid zijn zeer patiëntvriendelijk. De smaak is prettig, het is een milde spoeling die niet bijt in de mond. Tot slot is slechts 30 seconden spoelen voldoende. 

VITIS Gezond tandvlees

VITIS Gezond Tandvlees bevat CPC, Zink-lactaat en Natriumfluoride en geeft een mildere dagelijkse ondersteuning van de mondhygiëne. VITIS Gezond Tandvlees gaat ook tandplaquevorming tegen en verzorgt en versterkt het tandvlees. Deze producten worden ook aanbevolen wanneer het tandvlees extra kwetsbaar en gevoelig is, bijvoorbeeld bij een lage weerstand, zwangerschap, langdurige stress of ziekte. De toegevoegde Natriumfluoride voorkomt cariës (gaatjes). Spoel na het poetsen niet na met water, maar met VITIS Gezond Tandvlees Mondspoelmiddel zodat de werkzame stoffen in de mond effectief aanwezig blijven.